Bij ons in Brazilië. 138: Zilver en hout (2)

houtenzilver (1) (Custom)Na onze glansrijke blik op de Italiaanse zilveren barokkunst trekken wij ons weer terug naar de indrukwekkende hal versierd met de reproductie van de Capella del tesoro di San Gennaro in Napels.

Wij gaan nu de koloniale Braziliaanse ruimte in waar de van hout uitgesneden heiligenbeelden van de Landelijke Baroktijd staan. De kleine, maar volle ruimte was bezet met een twintigtal beelden van de toen (en nog steeds) vereerde heiligen, met hier als blikvanger het emotioneel mooie Sant'Ana, die haar dochter Maria de les leest, uitgesneden en heel fijntjes beschilderd door de beroemdste beeldhouwer van het land, Aleijadinho, de kreupele.

houtenzilver (1) (Custom) (2)
De zaal was schitterend ingericht met schatten van onschatbare waarde uit de oude tijd.
Op de voorgrond, goed ingepakt, de biddende wachter en links een beeld dat je, net als Manneke Pis in Brussel, kunt aankleden naar gelang de kerkelijke feesten.

houtenzilver (2)

houtenzilver (3)

houtenzilver (4)

In die tijd (17de en 18de eeuw) was Brazilië een kolonie van Portugal, dat met wrede wetten de goudopbrengst naar het moederland beschermde. Goud werd gesmokkeld en verplaatst in van achteren open heiligenbeelden, waar het goed verborgen zat voor de toen religieuze, maar bijgelovig angstige Portugese soldaten. Deze lieten de beelden met rust en zo konden ze verplaatst worden. Het beeld is van H Francisco de Borja.

houtenzilver (5)

Er waren in die tijd ook beelden die in processies te paard mee gingen, met dus beweegbare ledematen. Hier een voorbeeld van Sint Jorge, de toen (en nog steeds) zeer populaire volksheilige.

houtenzilver (6)
Een beeld dat concreet de mentaliteit van de ‘oude tijd’ weergeeft, is dat van de H.Lucia, de patroonsheilige van de ogen. Zij wordt weergegeven met een paar ogen in haar linker en een palmblad in haar rechter hand, als teken van haar overwinning als martelares. Zij was in die tijd dus de oogheelkundige, die men bezoekt als er problemen zijn met de ogen.

houtenzilver (7)
Verder nog een reeks beelden zonder verdere commentaren om de veelzijdigheid van de religieuze kant van het leven te tonen. Heiligen werden in die tijd, en vaak nu nog, bschouwd als wezens die wonderen doen en de devoten beschermen tegen allerlei onheil, een steun dus voor de negatieve kanten van hun materiële leven.

houtenzilver (8)
Een mooi beeld van Aleijadinho, de H. Antonius, abt, zeer populair in die tijd.

houtenzilver (9)

De missionaris uit de begintijd van de Jesuiten: H. Franciscus Sales

houtenzilver (10)

Sant' Ana Mestra, die Maria voorleest uit de Heilige Boeken.

houtenzilver (11)

Maria, de Onbevlekte Ontvangenis

houtenzilver (12)

De Apostel H.Mateus

In Europa, vooral in de Lage Landen, was in de Middeeeuwen het houtsnijwerk ook erg in de mode. Ware kunstwerken kunnen worden bezichtigd in vele musea zo door ons land.

houtenzilver (13)
Hier kun je daar meer over lezen en zien.

Ons bezoek aan de Italiaanse en Braziliaanse barokkunst was weer een hele verrijking van ons leven.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.