Bij ons in Brazilië. 137: Zilver en hout (1)

zilver (6) (Custom) (Custom)Bij Belo Horizonte staat al jaren een immens grote fabriek waar duizenden Fiat-auto's worden vervaardigd. Het is een van de grote bedrijven van het land. Natuurlijk onderhoudt deze onderneming ook vele culturele evenementen in Belo Horizonte. Eén ervan bezochten wij een paar weken geleden in een 'paleis' waar korte tijd van te voren de staatsgouverneur nog zijn gasten ontving. Het behoort nu tot het culturele centrum op het Vrijheidsplein.

'A Casa Fiat de Cultura' organiseerde op de derde verdieping een dubbele expositie, met aan de ene kant de zilveren barokke borstbeelden of reliekbustes, overgebracht vanuit Italië en aan de andere kant de uit hout gesneden Braziliaanse barokke heiligenbeelden stammend uit de koloniale tijd en samengebracht van verschillende musea uit Brazilië.
Na officiële toestemming om te fotograferen gingen wij begeleid door een functionaris naar binnen. In een grote hall werd ons op de achtermuur het interieur van de Capella del Tesoro di San Gennaro de Napoli getoond, waar de reliekbustes voor de volksdevotie langs de zij- en achtermuren staan, zoals op de onderstaande foto wat vaag te zien is.

zilver (1)

De tentoonstelling werd geopend met een buitengewoon mooi en sierlijk werk in zilver: De  Onbevlekte Ontvangenis, gegoten door de in Italië beroemde Giuliano Finelli, zoals gelezen, de grootste beeldhouwer in zilver van de 17de eeuw uit dat land. In Napoli staat het beeld in het midden voor het grote schilderij.

zilver (2)
(Foto's uit folder)

Op de tentoostelling in Belo stond zij als voornaamste blikvanger waardig bij de ingang.

zilver (3)

Er volgt nu een fotoserie van enkele kostbare in zilver gegoten beelden van Italiaanse en zuidelijke volksheiligen uit de 17de en 18de eeuw, die in de bovengenoemde Napolitaanse kapel tot verering bewaard worden.
Heiligen waren in die vóórwetenschappelijke tijd heel belangrijk voor de minder ontwikkelde bevolking, die helemaal door een hierarchische strenge clericale kerk in de 'enige en ware leer' werd samengehouden. Heiligen waren vooral 'beschermers' tegen alle soorten onheil en tegenslag. Het waren ook de 'artsen' van die tijd, omdat er toen tegen ziektes nog geen of weinig wetenschappelijke middelen bestonden. Verder werden deze beelden vooral gebruikt als reliekenhouders, voor volksdevotionele praktijken. Relieken, zoals stukjes been, of wat haren, of een stukje van een gewaad door de heilige gedragen, werden bewaard in een klein, rond, van goud gemaakt voorwerp of in het rijkversierde voetstuk.

zilver (4)

De H.Ignacius de strenge stichter van de Jesuiten.

zilver (5)

Madonna met het kindje Jesus.

zilver (6) (Custom)

De H. Johannes de Doper, die het Goddelijk Lam doopte in de Jordaanrivier.

zilver (7)

De H. Sebastianus, de met pijlen doorboorde Romeinse miltair en martelaar.

zilver (8)

De H.Antonius Abt, de eremiet in de Egyptische woestijn, de vader van de Christelijke monnikenwereld. Een interessante heilige! Wie iets meer wil weten over deze populaire figuur,verwijs ik naar deze site.

In Nederland is deze kunst van gegoten zilver ook, in mindere mate, vanuit het zuiden doorgedrongen. Een goed voorbeeld is het Servatiusbeeld in Maastricht, waar in het voetstuk een stuk schedelbeen van die heilige man bewaard wordt en aan de gelovigen tot eerbetoon getoond wordt.

zilver (9)
Over de heiligenverering kunnen wij nog veel schrijven, al is dit niet het hoofddoel van deze column. Misschien iets in twee kleine en korte zinnen over mijn visie.

Echte heiligen zijn gewoon hoogbewuste mensen die toch ergens een verlicht voorbeeld moeten zijn voor ons mensen. Het zijn vaak ook charismatige figuren in en buiten alle mogelijke religies en ideologieën die volgelingen aantrekken en de gewone mens inspireren in zijn strijd om hier op aarde gelukkig te zijn.

Volgende week meer daarover als wij de uit hout gesneden barokke beelden uit de koloniale tijd van Brazilië gaan bekijken.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento