Bij ons in Brazilië. 135: Manfred groeit in alle aspecten van het leven

Het is al een tijd geleden dat ik iets over Manfred geschreven heb. Vier columns had ik gewijd aan de adoptie van een weggegooid katje in onze straat, Manfred. Hij groeit in alle aspecten van het leven.

Hij is fysiek uitgegroeid tot een mooie, goed geproportioneerde tienerkat, die in een kattensociëteit met veel bewondering zou zijn opgenomen, als hij daar de kans maar toe kreeg. Hij is echter gedwongen om alleen, maar in het bijzijn van twee honden en twee zorgzame mensen, in een 150 vierkante meter flat te wonen met een beperkt binnenhofje aan de achterkant, ingesloten door metershoge muren.

Gelukkig heeft hij een klein vijvertje met een kunstmatig watervalletje tot zijn beschikking dat zijn favoriete speelplek is. Daar wil hij ook macht uitoefenen over het waterstroompje dat uit een rotssteen valt door zijn rechter voorpoot ervoor te houden en zo de watertoevoer te stoppen, wat zijn grootste vermaak is als hem dit lukt.

Het altijd lege zwembad is als tweede lievelingsplekje een grote speelkuil. Hij springt in die diepte met het gemak van een bungeejumper, vooral om daar beneden een licht balletje met zijn voorpoten voor zich uit te spelen. Een uit de voorkamer geroofd vogeltje, eens gekocht op een rommelmarkt in Epe, behoort in die diepte ook tot het voorraadje speelgoed dat als een gevangen muis behandeld wordt en als een hockeybal vooruit gestoten wordt.

Hij is ook gek op insecten. Met een goed gezichtsvermogen, aangepast aan een degelijke springcapaciteit, achtervolgt hij die wezens. Meestal ontsnappen de insecten aan zijn aangeboren jagersinstincten.

Hij is ook psychisch gegroeid, met een sentimentele afhankelijkheid van zijn ‘moeder’ labrador Frieda, die nog steeds minutenlang geduld toont bij Manfreds pogingen om bij haar achterste tepels te komen. Nog steeds masseert hij Frieda’s onderbuik met zijn twee voorpoten en door deze druk komt hij aan zijn behoeften aan eiwitten en andere voedingstoffen, aanwezig in Frieda's lichaamssappen.

Zijn slaapgewoontes zijn anders dan die van mensen. Hij slaapt overdag en speelt in de vroege morgen of late avond. Hij leert ook heel langzaam om gewoontes van onze honden over te nemen. Hij rent bijvoorbeeld ook naar de deur als wij terugkomen van boodschappen doen en krijgt net als Frieda en Susie altijd op dezelfde plaats een ‘versnapering’ uit onze speciale dierenkast.

Met zijn ‘moeder’ is hij, in onze ogen, ook wel eens wat wreed door na haar liefelijk gelikt te hebben op snuit en hoofd wat onhoffelijk met haar te gaan spelen. Soms krabt hij met zijn nagels gevaarlijk vlakbij haar ogen of neemt hij haar oren heftig onder behandeling. Of springt van grote hoogte op haar nek en probeert haar te omhelzen.
Wie een kat in huis heeft, kan nog vele andere dingen vertellen wat aan de aanwezigheid van een kat eigen is.

In sommige dingen is hij een echte tiran. Alles moet gebeuren zoals de natuur hem ingegeven heeft. Hij is er ook goed in om kleine, gelukkig waardeloze dingen uit Nederland systematisch en met brekingsgevaar zo ver mogelijk op de grond te gooien. Zo hebben wij al enkele voorwerpen gebroken teruggevonden. Maar het is goed voor de economie als die prullaria weer aangevuld moeten worden. En Rosana vindt het wel goed, als het maar dingen van weinig waarde zijn. En dat zijn ze gelukkig. De waardevolle spullen zijn weggestopt in afgesloten kasten.

Ook op ons 't Hemeltje vind onze ‘grote’ kitten wel wat om zich te vermaken, al moet hij wel binnen blijven of aangelijnd even de tuin in. Daar kon hij al zijn klimcapaciteiten tonen, die hij misschien later in zijn seksuele toptijd wel kan gebruiken. Maar om een vlucht uit huis te vermijden tijdens zijn mannelijke lust- en voorplantingsperioden, zullen wij hem toch wel even laten castreren, wat zijn peetoom, dr. Manfredo Werkhauser, binnenkort zal uitvoeren.

Hij is echt een lieve huisgenoot die al spelend onze harten gewonnen heeft.Wat is het toch heerlijk om oud te worden temidden van zulk dierengezelschap.
Zij funcioneren echt als anti-depressieve medicijnen. Daarom een goede tip: adopteer een lieve hond of kat. Zij vinden het heerlijk om bemind te worden en geven het ons honderdvoudig terug.

Een fotoserie van onze gegroeide Manfred.

Manfred (1)

Manfred (2)

Manfred (3)

Manfred (4)

Manfred (5)

Manfred (6)

Manfred (7)

Manfred (8)

Manfred (9)

Manfred (10)

Manfred (11)

Manfred (12)

Manfred (13)

Manfred (14)

Manfred (15)

Voor ons het mooiste moment is wanneer hij zich languit en uitgerust bij zijn ‘moeder’ van de voedzame moedermelk mag en kan voorzien. Rosana zegt dan altijd: ‘wat een schattigheid'.

Manfred (16)


Over Manfred kun je meer lezen in deze columns: Het wonder met vondeling Manfred: deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.