Bij ons in Brazilië: 10. Pracht en praal van de ondergaande zon

Er zijn in dit gedeelte van Brazilië maar twee jaargetijden: de droge tijd, die duurt van eind april/mei tot september/oktober. Er valt zo nu en dan wel eens een buitje,maar geen langdurige plensbuien met onweer, wat normaal is in de regentijd, met alle gevolgen van dien voor de bevolking.

In Epe kun je gerust een lange boswandeling programmeren in de late avond van een warme, zonnige, zomerse dag. De ondergaande zon blijft wel een uur of langer hangen boven de horizon en heel langzaam zegt zij adieu.
De schemering in dit gedeelte van het continentale land duurt maar even. Binnen een half uur is het licht of donker.
Het zijn wel de mooiste momenten van de dag, vooral als je daar getuige van bent en vanaf de veranda dit schouwspel mag gade slaan.
Om het ondergaan van de zon te zien, moeten wij even ons condominium verlaten, de grote weg naar Rio de Janeiro oversteken en een kleine 150 meter klimmen naar een 1500 meter hoog plateau achter de Moeda-bergen. Je krijgt dan wel ‘waar voor je geld’.
Geweldig hoe de zon afscheid neemt van het heuvelachtige hoogland.
Wat foto’s:


Je staat daar maar. Je licht bijna je armen op en zwaait om de zon adieu te zeggen, zoals je dat doet met Sinterklaas: Dag Sinterklaasje, dag, dag; dag Zwarte Piet.
Van de andere kant, wanneer Rosana en ik op de veranda of beneden in de tuin op het plateautje zitten en de dag zo voor ons zien wegglijden, dan heeft de ondergaande zon ook zijn esthetische effecten op het heuvellandschap aan de oostkant van ons Hemeltje. Met pracht en praal versiert zij ook die kant en geeft ons dan kleurschakeringen die van seconde tot seconde veranderen. Je kijkt naar al die afwisselende rijkdom. Het kost je geen cent om daar eerste rang te zitten.
Wat foto’s om sommige momenten even te kunnen voorstellen.


Op de eerste en laatste momenten van de dag kun je, als het weer wat meewerkt, echt genieten, vooral van de veranderlijkheid van de natuur. Het is een bijna eeuwigdurend proces waarin je mag deelnemen en waar je slechts een piepklein, maar verantwoordelijk onderdeel van uit maakt.
Tot volgende week met ‘Een bui trekt voorbij.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.