Bij ons in Brazilië: 9. Zonsopkomst vanaf de veranda

 

Als je in Epe een mooie zonsopgang wilt zien, dan ga je bijna automatisch naar een bepaald bankje op de Renderklippen. Of je duikt even Dijkhuizen in. Of je steekt het kanaal over richting Zuuk en Oene.

Je moet dan wel vroeg opstaan en heel goed weer hebben, wat daar in de lage landen een uitzondering is.

Mijn mooiste en meest indrukwekkende schoonheidservaring van de zonsopgang heb ik verschillende keren in alle vroegte mogen aanschouwen vanaf mijn veranda op ’t Hemeltje.

In Belo staan wij op tussen 7 en 8 uur, maar als wij tijdens de weekends in ons Hemeltje vertoeven, dan sta ik op wanneer de zon zich nog ophoudt achter de ‘Zaagtandenbergen. De hoogste top daar is iets over de 1600 meter en heeft de vorm van een vulkaan, tenminste vanuit ons gezichtspunt.
Met zoon André heb ik die piek al een paar keer bezocht, lang voordat ik Rosana kende.
Wat ik altijd beschouw als de climax van schoonheid zijn de luchten, die zich, in alle kleurschakeringen, langzaam voorbereiden op het grote moment waarop de Zongod verschijnt.
In wat foto’s laat ik jullie dan ook delen in die momenten van een bijna religieuze overpeinzing. Mijn innerlijke houding is die van eerbied voor het Mysterie. Inwendig ben je nog zo onmondig. Laten wij nederig de zonnige Energie bewonderen.
Wat foto’s van vóór de zonsopgang:

Wat foto’s van de zonsopgang

‘t Hemeltje in de eerste zonnestralen

Het ontbijt in de ochtendzon

Het zijn geen tegenstellingen die ik laat zien. Wel wonderen die onze centrale energiebron iedere dag verricht voor mensen die daar oog voor hebben. Vanwege het klimaat komt dit verschijnsel in Epe minder voor dan ‘bij ons in Brazilië’.

Gevoel van dankbaarheid welt in mij op. Fijn dat ik nog wat jaren voor de boeg heb.
Volgende week over wat de zon in de namiddag kan doen.


Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento