Bij ons in Brazilië: 7. Ons dagelijkse rondje

Soms heb ik het idee dat het leven bestaat uit rondjes. De zon, de maan en andere hemellichamen maken hun eigen voor ons positieve rondjes. Een windhoos maakt ook rondjes, maar voor de bewoners op aarde niet zo positief.

Een van mijn grootste pleziertjes zijn de rondjes die wij door Epe maken. Bijvoorbeeld een rondje door de wijde en open Renderklippen in het bijzijn van familie of vrienden. Of rond de sprengen of over de Hoge Weerd met de eeuwige kans op de aanwezigheid van wilde varkens, zo tegen de Dellenweg aan.
Wat de aandacht van mijn vrouw Rosana eens trok bij een winters bezoek aan Epe en, in haar, zuchten van medelijden veroorzaakten voor dat lieve hondje, waren de rondjes die de warm aangeklede buurman en vriend Herman Veldhuis maakte met zijn trouwe hondje door de witte, koude en besneeuwde Parkweg in Epe, zonder dat een jasje dat arme dier tegen de kou beschermde.

Iedereen heeft zijn eigen geliefde rondjes. Zo ook wij. Rosana, onze honden Frieda en, aan de lijn, Susie en ik klimmen bijna iedere dag de trap op aan het eind van onze doodlopende straat.

Dan een paar honderd meter door ons parkje en dan zien wij het kunstmatige meertje voor ons.

 

Rondom dat meertje lopen twee dubbele geasfalteerde weggetjes, één voor de hardlopers of wandelaars en één voor fietsers of skeeleraars, beide ongeveer 900 meter lang. Voor ons gelukkig hebben de meeste mensen nog niet de voordelen ontdekt dat het lopen en rondjes maken geeft. Ze blijven slaven van hun aandikkende luiheid.

Daarom is het daar (nogmaals: gelukkig voor ons) nooit erg druk en kan onze labrador Frieda los. Zij loopt een beetje mank vanwege haar dubbele beenbreuk, opgelopen een tijdje vóór wij haar adopteerden. Susie, onze rasechte, maar wat wilde straathond, blijft wel aan de lijn, want zij heeft van nature de impuls om achter iemand aan te rennen als die ook rent.

Normaal maken wij drie rondjes. Soms maar twee als wij merken dat Frieda het wat moeilijk heeft in haar bewegingen.
Het is daar open en mooi. Een pareltje voor ons. En schoonheid bekoort ons.

Pas geplante jacarandá-boompjes met hun witte bloesems versieren in augustus onze wandeling. Het water is soms donkerbruin, als het hard geregend heeft, of groen en helder als er een periode is met veel zon. Wij groeten mensen die ons kennen. En praten over ‘onze’ zo belangrijke dingetjes. Susie, die in de nabijgelegen favela is geboren, loopt altijd met opgezette oren en ziet in alle opgeschoten jongens een gevaar. Zij kan immers weer geschopt worden, wat haar veel is overkomen voordat wij haar in ons huis opnamen. Frieda is altijd uit op liefkozingen en denkt dat iedereen een vriend is.
Het meertje heeft ook een vaste bewoner: een slanke witte reiger die uit is op kleine visjes.

Soms staat zij op haar hoge poten naast een wat oudere en arme doofstomme vrouw om mee te eten van haar avondeten, dat ze uit het water probeert te halen. Haar twee altijd blaffende honden zorgen er voor dat de reiger op afstand blijft. Of de reiger begeleidt andere vissers.

Soms is het de tijd voor de zwarte aalscholvers, die netjes op een rij op een piepklein eilandje hun opgepeuzelde visjes zitten te verteren. Soms zie je een grote ijsvogel geduldig wachten op visjes op een laaghangende tak boven het water. Soms zie je dat voetballende jongens proberen hun in het water geschoten bal naar de kant te krijgen door erachter wat zwaars te gooien. Soms zie je andere soorten vogels, bijvoorbeeld een klein soort reiger, die iets lijkt op de Nederlandse roerdomp, of dat misschien wel is.

Ook straathonden vinden het prettig om met elkaar te stoeien op een stuk opgehoopte grond dat hoognodig weggebaggerd moet worden.

Iedere dag gebeurt er wel wat rondom dat meertje, want daar bestaat de mogelijkheid dat de favela-bewoners en de mensen van de voor hen luxe  buurt elkaar kunnen ontmoeten. Met uitzonderingen daargelaten, is dat nog steeds het ideaalbeeld van hem die jullie deze regels stuurt. Ieder speelt zijn eigengereide rol in zijn eigengereide wereldje.

 

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.