Bij ons in Brazilië. 86: De keuken van onze staat Minas Gerais

Een vraag die ik vaak hier in mijn tweede vaderland Brazilië moet beantwoorden is: Wat is nou het karakteristieke eten in Nederland? ‘Qual é o prato típico na Holanda’? Mijn antwoord is meestal: gekookte aardappelen overgoten met een vleesjus, groente en een stukje vlees met een toetje na.

Maar kan ik op die vraag nog een eenstemmig antwoord geven? Omdat onze wereld steeds kleiner wordt en de snelle communicatie tussen de landen en volken  onze planeet in een dorp verandert, zijn wij mensen, al of niet uitgenodigd, binnen gestapt in de keukens van de verschillende naties en culturen. In de grote steden duiken restaurants op uit alle mogelijke landen en volkeren, ieder met zijn eigen keukeninbreng.
Misschien dat wij niet zozeer mensen van andere culturen willen leren kennen, maar wel hun eetgewoontes en recepten. Het is ook gemakkelijker om elkaar te leren kennen rond een tafel dan in een kerkgebouw.
Literatuur over schotels uit andere landen is in. Gourmetclubs rijzen als paddenstoelen de grond uit. En die vermenging van de keukengeheimen neemt in graad en waarde toe en dat is alleen maar toe te juichen. Hebben wij een typische Braziliaanse keuken, of wordt die nog bepaald door de streek of staat? Kijken wij eens even op de kaart.

keuken 1
Brazilië is een geweldig groot land met natuurlijk veel verschillen, veroorzaakt door de lange afstanden, met weinig onderlinge contacten gemarkeerd. Iedere streek en staat heeft zo zijn eigen voedsel, al komt daar ook verandering in, vooral door de migratie in eigen land en de overal aanwezige tv.

Wij wonen in Belo Horizonte, de hoofdstad van onze staat Minas Gerais  (Algemene Mijnen) ten noorden van staat en stad São Paulo en Rio de Janeiro, beter bekend aan de Nederlanders.

Wel kunnen wij zeggen dat er iets gemeenschappelijks is aan alle staten en streken, dorpen en steden. Er bestaat een combinatie van twee soorten voedsel, die je in ieder huisgezin of restaurant ziet: rijst en bruine bonen. Dit duo heeft een perfecte voedingswaarde van wat een gemiddelde mens zo nodig heeft: koolhydraten van de rijst en eiwitten/ijzer van de bonen. Wat inheemse groenten, een saladeschotel en een stukje vlees en/of een gebakken ei completeren de maaltijd.

Maar wat aan onze staat iets aparts geeft en een zekere beroemdheid in heel Brazilië en zelfs in andere gourmetlanden, zijn de volgende schotels gebaseerd op varkensvlees. Varkenshaas met ‘Tutu mineiro’ (gestampte bruine bonen met maniokmeel met een gekookt ei erop), witte rijst en gegrilleerde ‘couve’  (een soort fijn gesneden groene-koolbladeren).

keuken 2

‘Feijão tropeiro’ (hele bruine bonen met maniokmeel en grotere stukken spekkaantjes, gebakken en gesneden verse worst en harde eieren. Daar doorheen sambal of chilipeper). Het was vroeger het eten van de ‘tropeiros’, mensen die met volgeladen ezels lange afstanden liepen om goederen te transporteren van ene streek of stadje naar een andere.

keuken 3

Natuurlijk zijn er nog vele schotels, maar ik moet er nog eentje noemen omdat die mijn favoriet is. ‘Frango com quiabo’ (gebakken stukken kip met een sausje gemixt, met een flinke hoeveelheid quiabo - Braziliaanse groente-  in kleine stukjes gesneden, witte rijst en ‘angú’, een soort griesmeelpudding, net als het Italiaanse polenta van fijngemalen maïsmeel gemaakt). Angú was vroeger het eten dat aan de slaven gegeven werd. In het binnenland wordt dit nog vaak aan honden rondom de boerderijen voorgezet.

keuken 4

Hier kun je meer lezen over polenta/angú.

En dat allemaal klaargemaakt op een origineel Braziliaans cementen houtfornuis.

keuken 5

In typische restaurantjes die ‘comida mineira’ (Minasschotels) op hun menukaart hebben staan, zie je een rijk assortiment aan schotels, die opgesteld staan op het fornuis. Met een bord in je hand maak je dan jouw eigen schotel.

keuken 6
Tot slot als illustratie nog enkele schotels uit restaurantjes van Belo met typische Minas schotels. Je komt tot de prijs in euro door de prijzen (RṨ’preço) te verdelen door drie.
Het is in dit artikel alleen maar een kwestie van zien en misschien uitproberen. Neem er de tijd voor.

keuken (1)

keuken (2)

keuken (3)

keuken (4)

keuken (5)

keuken (6)

Maak je keus.
Eet smakelijk, bom apetite!

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Jan van de Vlekkert

  Ik kom ook in Belo Horizonte wonen !!

 • Jan Ligthart

  Sommige schotels zien er aantrekkelijk uit. Ik weet echter hoe het smaakt: niet goed, behalve dan de Feijão Tropeiro (afhankelijk van iwe het natuurlijk klaar maakt).
  En dan wordt hier nog beweerd dat de keuken van Minas Gerais de aandacht heeft getrokken van culinaire landen. Die durft!
  Het enige aantrekkelijke in Belo Horizonte qua eten zijn de zogenaamde kilo-restauranten, die je overigens door heel Brazilië vindt: van erg goed tot zeer slecht.
  Maar in Belo Horizonte zijn er een paar die onovertroffen zijn, b.v. Riviéra.

Iets melden of vragen?
[email protected]

Agenda Epe

Evenementenagenda Eper Ondernemersvereniging

Za 14 juli - 11 aug - Jazz Comes to Town
Vr 13 juli t/m 24 augustus - Braderie, kinderkleedjesmarkt en rommelmarkt
Do 2 augustus - Standwerkersconcours op her horecaplein
Do 30 augustus - Koopjesmarkt
Vr 31 augustus - Muzikale koopavond - Live muziek door het hele centrum
Za 15 september - Kapellenfestival - met o.a. de Eper Bloaskapel en diverse andere orkesten
Za 6 oktober - Smakelijk Epe - Proeverij van hapjes en drankjes nabij het Gruttersplein
Vr 26 oktober - Halloween voor jong en oud
Za 24 november - Intocht Sinterklaas
Za 1 december - Sintkoopdag
14 december - 6 januari - Epe on Ice - ijsbaan in het Dr. Loeffpark
Woe 19, do 20, vr. 21 en za 22 december - Kerstkoopavond met chocolademelk en Glühwein & Play In in de Grote Kerk

Warm aanbevolen!

boek 1Nieuw boek van Bert op komst!
Epe op z'n mooist in beeld.

Klik hier voor informatie.boek 2

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.