Bij ons in Brazilië. 65: Vreemde bezoekers

Het was al licht. Wij deden wat alle mensen op dat tijdstip doen of tenminste willen doen: wij bleven nog even liggen in ons warme nest. Opeens hoorden wij een soort ‘plof’; iets viel met een dof geluid in het  lege zwembad.

De honden blaften even, maar lieten zich verder niet storen. In mijn dagelijkse plunje erop af, gewapend met mijn kleine camera. Op de vloer lag een nog wat versufte groene hagedis in al zijn glorie wat bij te komen.

Hagedis 1 (Custom)

Een pracht van een hagedis, die toen hij mij zag tevergeefs in een hoekje  naar boven probeerde te ontsnappen. De gladheid van de tegels maakte dat onmogelijk en iedere keer belandde hij weer op de bodem.

In een andere hoek zag ik ook iets donkers. Het leek op een dood blad, gevallen van de bomen hoog achter ons binnenhofje. Totdat ik zag dat het ochtendbezoek zich niet alleen tot de hagedis beperkte. Een klein muisje was in een tegenoverliggende hoek hetzelfde aan het doen: proberen te ontsnappen aan de gladde tegels.

Hagedis 2 (Custom)

Zou er een ontmoeting tussen die twee plaatsvinden? Hopelijk wel. In de hoek rechts kwamen zij elkaar tegen. De hagedis zou het muisje niet aanvallen, dacht ik. Het muisje vormde alleen maar een ‘wegversperring’. De ‘calango’ dacht alleen maar aan ontsnappen, wat in een hoek beter zou gaan dan tegen een gladde rechte muur.

Hagedis 3 (Custom)

Maar het muisje voelde zich tegenover dat grote schepsel in het nauw gedreven en probeerde zich te verdedigen door een niet al te fraaie houding aan te nemen. Hij plaatste zich onder de hagedis en probeerde van zich af te slaan, of beter gezegd: te bijten. De hagedis viel steeds weer terug, zonder zich echter om het muisje te bekommeren.

Hagedis 4 (Custom)

Totdat ik ingreep.

Met een oude handdoek pakte ik de hagedis vast en gooide hem in het tuintje vlak boven het zwembad. De muis, die rap de andere kant oprende, zou ik naderhand wel pakken.

De hagedis daarboven ging er snel vandoor Na twee mislukte pogingen om tegen de hoge achtermuur op te klimmen, verborg hij zich tegen de muur achter de bamboe. Stokstijf bleef hij daar een tijdje zitten. In zijn keel zag ik zijn hart bonzen.

Hagedis 5 (Custom)

Op een gegeven moment joeg ik hem van achteren op. Hij ging recht op het vijvertje af en viel in het water. Met brede slagen zwom hij (een nooit gezien of geweten fenomeen) naar de voorkant, waar ik hem doornat met zijn glimmende huid op de foto zette.

Hagedis 6 (Custom)

Hij veranderde door de glinsterende nattigheid in een zeer mooi beest en wat mij betreft mocht hij gerust zijn verder leven in onze tuin doorbrengen.

Hagedis 7 (Custom)

Rosana echter heeft ook een stem; een dubbel tellende stem. Zij heeft een aangeboren afkeer van alles wat koudbloedig is, vooral reptielen. Dat mooie beest moest dus gevangen worden. Hij ondervond heel wat moeilijkheden om tegen de hoge achtermuur naar boven te klimmen. Bijna boven viel hij steeds weer terug. Hij was iets te zwaar voor die loodrechte helling. Op één van die keren met de hulp van een arbeider in de straat, die door Rosana was opgeroepen, hebben wij dat ‘akelige’ beest in de oude handdoek opgevangen, in een stevige plastic zak gestopt en weggedragen naar het park achter in de straat, waar wij hem loslieten.

Ook het nadien gevangen muisje werd daar losgelaten.

Zo kwam er een eind aan het korte verblijf van onze toch wel vreemde  bezoekers. Rosana was maar wat opgelucht en ik een beetje spijtig over het verlies van die mooie schepsels.

Gelukkig hebben wij de foto’s nog.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Wat is het toch altijd frappant dat bij alle partijen na de verkiezingen feest wordt gevierd. Bij de winnaars uiteraard, maar ook bij de verliezers, omdat het verlies kleiner was dan verwacht, omdat de partij 'weer klimt', omdat de partij de grootste is gebleven, omdat ze een 'factor van belang' is gebleven, omdat de uitslag weliswaar slechter is dan de vorige keer maar beter dan in de peilingen, enzovoorts. Dus eigenijk alleen maar winnaars en geen verliezers. Politiek ten voeten uit.VA02 2019 01 Aangepast

De nieuwe VA-krant is een heel bijzondere. Om naar uit te kijken! Hier vast een leuk voorproefje!100% wild: vanmorgen twee wilde zwijnen met 16 biggetjes gezien. Ze zijn er vroeg bij. Voorjaarsbode? Nee, zachte winter, want de draagtijd is bijna vier maanden.Vrolijk makend filmpje van de dag over Jenny, een paard dat dagelijks alleen aan de wandel gaat.Prachtadvertentie in De Schaapskooi .In De Telegraaf: Gezin uit Epe kreeg plots Syrische buren: ’Nu hulp nodig’Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.