epernetbordje

Epe mien däärpien 3

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

Zoeken

Bij ons in Brazilië. 65: Vreemde bezoekers

Het was al licht. Wij deden wat alle mensen op dat tijdstip doen of tenminste willen doen: wij bleven nog even liggen in ons warme nest. Opeens hoorden wij een soort ‘plof’; iets viel met een dof geluid in het  lege zwembad.

De honden blaften even, maar lieten zich verder niet storen. In mijn dagelijkse plunje erop af, gewapend met mijn kleine camera. Op de vloer lag een nog wat versufte groene hagedis in al zijn glorie wat bij te komen.

Hagedis 1 (Custom)

Een pracht van een hagedis, die toen hij mij zag tevergeefs in een hoekje  naar boven probeerde te ontsnappen. De gladheid van de tegels maakte dat onmogelijk en iedere keer belandde hij weer op de bodem.

In een andere hoek zag ik ook iets donkers. Het leek op een dood blad, gevallen van de bomen hoog achter ons binnenhofje. Totdat ik zag dat het ochtendbezoek zich niet alleen tot de hagedis beperkte. Een klein muisje was in een tegenoverliggende hoek hetzelfde aan het doen: proberen te ontsnappen aan de gladde tegels.

Hagedis 2 (Custom)

Zou er een ontmoeting tussen die twee plaatsvinden? Hopelijk wel. In de hoek rechts kwamen zij elkaar tegen. De hagedis zou het muisje niet aanvallen, dacht ik. Het muisje vormde alleen maar een ‘wegversperring’. De ‘calango’ dacht alleen maar aan ontsnappen, wat in een hoek beter zou gaan dan tegen een gladde rechte muur.

Hagedis 3 (Custom)

Maar het muisje voelde zich tegenover dat grote schepsel in het nauw gedreven en probeerde zich te verdedigen door een niet al te fraaie houding aan te nemen. Hij plaatste zich onder de hagedis en probeerde van zich af te slaan, of beter gezegd: te bijten. De hagedis viel steeds weer terug, zonder zich echter om het muisje te bekommeren.

Hagedis 4 (Custom)

Totdat ik ingreep.

Met een oude handdoek pakte ik de hagedis vast en gooide hem in het tuintje vlak boven het zwembad. De muis, die rap de andere kant oprende, zou ik naderhand wel pakken.

De hagedis daarboven ging er snel vandoor Na twee mislukte pogingen om tegen de hoge achtermuur op te klimmen, verborg hij zich tegen de muur achter de bamboe. Stokstijf bleef hij daar een tijdje zitten. In zijn keel zag ik zijn hart bonzen.

Hagedis 5 (Custom)

Op een gegeven moment joeg ik hem van achteren op. Hij ging recht op het vijvertje af en viel in het water. Met brede slagen zwom hij (een nooit gezien of geweten fenomeen) naar de voorkant, waar ik hem doornat met zijn glimmende huid op de foto zette.

Hagedis 6 (Custom)

Hij veranderde door de glinsterende nattigheid in een zeer mooi beest en wat mij betreft mocht hij gerust zijn verder leven in onze tuin doorbrengen.

Hagedis 7 (Custom)

Rosana echter heeft ook een stem; een dubbel tellende stem. Zij heeft een aangeboren afkeer van alles wat koudbloedig is, vooral reptielen. Dat mooie beest moest dus gevangen worden. Hij ondervond heel wat moeilijkheden om tegen de hoge achtermuur naar boven te klimmen. Bijna boven viel hij steeds weer terug. Hij was iets te zwaar voor die loodrechte helling. Op één van die keren met de hulp van een arbeider in de straat, die door Rosana was opgeroepen, hebben wij dat ‘akelige’ beest in de oude handdoek opgevangen, in een stevige plastic zak gestopt en weggedragen naar het park achter in de straat, waar wij hem loslieten.

Ook het nadien gevangen muisje werd daar losgelaten.

Zo kwam er een eind aan het korte verblijf van onze toch wel vreemde  bezoekers. Rosana was maar wat opgelucht en ik een beetje spijtig over het verlies van die mooie schepsels.

Gelukkig hebben wij de foto’s nog.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.