Bij ons in Brazilië. 61: Het Pantheon der Helden in Brasilia

Misschien gaat je kennis van Brazilië wat verder dan Rio, voetballen en carnaval en heb je wel eens foto’s van Brasilia gezien, het bestuurscentrum en de hoofdstad van Brazilië. Als je niets van de stad en het ontstaan en de historie ervan weet, kun je er veel over vinden op Wikipedia. Verleden week vlogen Rosana en ik voor een weekend naar die geweldige stad voor familiebezoek, gebruik makend van twee goedkope tickets; in de aanbieding, zoals ze in Nederland zeggen.

Vanuit het vliegtuig zie je al bij de landing de JK-brug (afkorting van de naam van de stichter van de stad: Juscelino Kubitschek) met zijn drie witte bogen opglinsteren in het late zonlicht. Zij verbindt, over het kunstmatige meer, de vele stadsdelen met het bestuurs- en werkcentrum.

Brasilia1
Naast het familiebezoek met al zijn gesprekken over het wederzijds welzijn, werd ons de volgende morgen nog een visite aan het centrum aangeboden door de dochter des huizes, met onder andere een bezoek aan de tv-mast met zijn prachtige uitzicht vanaf een hoogte van 75 meter en het centrale plein ‘dos Tres Poderes’, dat de drie machten van de Federale Republiek symboliseert.
Het beeld van de eerste  foto vanaf de tv-toren is niet zo  bekend. Met rechts het vernieuwde voetbalstadion waar in juli ‘belangrijke’ wedstrijden worden gehouden om de Confederationscup. Onder de groene daken een centrum voor handenarbeid en wat de leden produceren.

Brasilia2

De andere kant is bekender als het architectuurwonder van de onlangs overleden architect Oscar Niemeyer. Op de voorgrond het centrale busstation dat in het midden van het vliegtuigpatroon ligt.

Brasilia3

Iedere Braziliaan kent het paleis van waaruit de president(e) het voor het zeggen heeft. Het standbeeld is een eerbetoon aan de pioniers.

Brasilia4

Minder bekend is het paleis van het Hoog Gerechtshof, dat daar recht tegenover ligt.

Brasilia5

En de gebouwen waarin de Senaat en de Tweede Kamer zetelen aan de zijkant van het plein, met op de verre achtergrond, tussen de ministeries, de tv-mast.

Brasilia6

Omdat wij het plein met de twee paleizen en de regeringsgebouwen al goed kenden, wilden we een bezoek brengen aan het sobere gebouw van de Pantheon, in de vorm van een duif, dat aan de verre zijkant ligt naast de immens hoge en grote nationale vlag. Dit alles is ook een werk van Oscar Niemeyer. Op de achtergrond de ronde glazen ‘Rekenkamer’.

Brasilia7

Brasilia8

Vooral de binnenkant van het Pantheon bracht ons tot een soort ontroering. De voornaamste salon had een sombere ambiance helemaal in het zwart met weinig licht, wat de nacht van de vaderlandse helden symboliseert, en de toeschouwers (gelukkig alleen wij drieën) in een stemming van reflectie brengt. Maar twee wanden waren bezet.

Achter ons het vitrail van Marianne Peretti, dat met zijn kleuren de stemming van achteren bepaalde.

Brasilia9

Aan de voorkant een kunstwerk van João Camera over de grote vrijheidsheld van Brazilië, Tiradentes, en zijn vrijheidsbeweging. Samen met anderen werden zij door de toen Portugese machthebbers ter dood  gebracht. De leider op het schavot.

In het midden een groot open boek met stalen bladen, waarin de namen van 30 Braziliaanse helden staan gegraveerd.

Brasilia10

Natuurlijk nog wel even een foto genomen van het vitrail aan de buitenkant met weer de duif als symbool van de Tolerante Vrede.

Brasilia11

Ook hebben wij de 60 treden beklommen van het gebouwtje waarop de “Eeuwige Vlam” altijd brandt.

Brasilia12

Al met al een mooi bezoek aan wat Brasilia zo bekend heeft gemaakt.
Zondagavond waren wij weer thuis, verenigd met onze honden, die gelukkig ook weer voor vele zegeningen zullen zorgen.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

 

Iets melden of vragen?
[email protected]

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.