epernetbordje

Epe mien däärpien 3

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

Zoeken

Bij ons in Brazilië. 48: Traditioneel melken op het platteland

Op het Braziliaanse platteland lijkt de tijd stilgestaan te hebben. Dat merkte ik weer eens tijdens mijn bezoek aan Perdigão, waar ik het melken van koeien bijwoonde.

melken 1 (Custom)

Zico’s zoon klopte om iets vóór zes uur flink op mijn deur. Ik gromde dat ik wakker was. Het was nog donker. Toen ik de karig verlichte bijkeuken achter hun huis betrad, had zijn vrouw de koffie al klaar met wat opgewarmde zelfgemaakte broodjes. Om zes uur precies gingen wij in het schemerlicht naar een soort bebouwing achter hun huis waar  elf kalfjes in een afgeschermde ruimte op hun moeders stonden te wachten. Uit zichzelf  waren zij daar samengekomen vanuit hun weidegebiedje.

melken 2

In het overdekte gedeelte waren Vincent en zijn vrouw al bezig met de voorbereidingen van het melken van hun elf koeien die ook vanuit de weidegronden, gelegen voor hun huis, binnengelaten werden in de ruimte naast het kleine grut. De koeien zijn van een gemengd ras, een symbool dus van de Braziliaanse bevolking.

melken 3

Iedere koe heeft een naam en wordt naar binnen geroepen. Haar kalfje staat met zijn neus tegen het tussendeurtje aan en mag naar binnen zo gauw haar moeder op haar plaats staat, met haar hoofd tussen twee verplaatsbare  stukken hout. Vincent geeft de koe wat extra voer, spuit bij sommigen een kalmeringsmiddel in en wast even de uiers.

melken 4

Het kalfje mag er even bij om de melk beter te laten lopen en wordt dan vastgebonden aan een naburig hek, waar hij nederig en ondergeschikt  op zijn beurt wacht.

melken 5

melken 6

Als de boer met zijn melkmachine voldoende melk uit zijn moeder heeft gehaald ( 10 tot 12 liter), mag het kalfje met haar mee buitenheks, waar hij met stotende en drukkende kopbewegingen gretig de laatste druppels uit zijn moeder perst.

melken 7

Als alle tien zich met hun kroost aan mij hebben voorgesteld, moet Vincent nog even een Friese koe apart behandelen. Die wil nooit aan de machine, dus zal zij buiten gemolken moeten worden. In mijn beleving  had zij de hele tijd al heel triest door de mistige omgeving naar Friesland staan te kijken, alsof ze dacht, ‘Wat doe ik hier eigenlijk?’.

melken 8

Gezeten op een klein houten krukje was zij Vincents laatste en beste klant. 16 liter was haar productie.

melken 9

De elf kalfjes worden weer apart naar hun weidegrond geleid, waar zij een moederloos leven leiden. De uitgeperste moeders gaan ook weer zelfstandig terug naar hun weidegebied, dat zo’n 500 meter verder de heuvels op ligt.

melken 10

melken 11

Ondertussen springen de wachtende kippen op de voederbakken van de koeien om de eventuele etensresten in te pikken. En om hun baasjes te helpen bij de schoonmaak.

melken 12

Boer Vincent brengt ongeveer 100 liter melk met een kruiwagentje naar de weg. Twintig liter houden zij in voor eigen gebruik en om zelf kaas te maken.

melken 13 (Custom)

Om acht uur stopt de vrachtwagen voor zijn huis en brengt zijn melkproductie en die van vijf kleine boertjes uit de buurt naar een kaasfabriekje in het stadje.

melken 14 (Custom)

Mooi, maar vermoeiend werk. En wat krijgen zij van de kaasfabriek daar weinig voor terug: 30 eurocent per liter, waar het extra voedsel voor de elf koeien en andere kleine dingen weer vanaf gaan. Volgens mij zijn deze boeren helden, die inwendig tevreden zijn met kleine, simpele dingen. Het hoort nu eenmaal bij de dagelijkse gang van zaken in een leven dat zij  niet altijd zelf gekozen hebben.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.