Woningnood, ook onder de zwaluwbevolking

zwaluwen 3Elk jaar hebben we zwaluwen. Het ene jaar nestelen er meer dan het andere jaar, ze moeten de reis naar het zuiden en terug zien te overleven.

(door Daniël Verveer)

Enige jaren geleden was een rampjaar. Op verzoek van de jachtopziener had ik een uilenkast opgehangen, heel spannend. En er ging inderdaad een uil nestelen.

Er was alleen één probleem. Deze uil zag onze stal met de zwaluwfamilies als zijn/haar persoonlijke voorraadkast. Al snel waren de ouderpaartjes en al de jongen opgegeten...

De jaren daarna waren stil. Ondanks dat ik speciaal steunen had laten inmetselen bij het voegen van de woning aan de weg, zodat de nesten niet omlaag zouden vallen als de klei zou loskrimpen van de boeidelen, waren er weinig zwaluwen.

Vorig jaar was echter een goed jaar. Ik denk dat de vier nesten wel ieder twee of drie ‘lichtingen’ hebben gehaald. Enkele jonkies werden opgegeten door andere vogels, maar niet zo massaal als de uil had gedaan.

Dit jaar zijn er erg veel zwaluwen. De vaste nesten zaten vol. Nu gaan ze nestelen op de meest rare plaatsen, waar je dus niet bedacht op bent.

Gisteren ontdekte ik een nest op een pallet hooibalen, niet eens 160cm van de grond. Niet een handige plek omdat er nogal wat katten de omgeving onveilig maken.

Ik heb gebeld met de politie en contact gehad met de Vogelbescherming. Helaas mag ik de zwaluwen niet een ‘handje helpen’. Aan het nest mag je niet komen.
Ik had het op een stuk karton willen schuiven en boven op de elektrische boiler willen leggen, op 2,5m van de grond, daar kan geen kat bij.

Hopen dat de katten ze niet door hebben; nog 14 dagen schat ik dat ze nodig hebben.

zwaluwen 1

zwaluwen 3

zwaluwen 2 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.