Over het ploffen en kappen van bomen

Gisteren gelezen in de wekelijkse Gemeentewijzer in het Veluws Nieuws en op haar eigen website hoe goed de gemeente Epe voor haar bomen zorgt? Ze laat ze zelfs ‘ploffen’. Prachtig!

Citaat: ‘In de gemeente Epe hebben we veel mooie bomen. Het zijn levende monumenten en ze geven een mooi karakter aan de omgeving. We willen deze bomen graag behouden, ze zijn belangrijk voor mensen, planten en dieren. Om deze bomen een beter en langer leven te geven heeft de gemeente Epe in het voorjaar 64 bomen laten ‘ploffen’. Dat is vaktaal voor het verbeteren van de bodem op de plek waar de boom staat.’

Mooi hè? Een lovenswaardig streven met een argument dat iedereen ongetwijfeld zal onderschrijven. ‘We willen graag onze mooie bomen en de mooie bomenrijen in de dorpskernen voor vele jaren veiligstellen. Na de plof-behandeling neemt de kans op behoud van de bomen echt toe, ook al kunnen we dat natuurlijk niet helemaal zeker beloven. Onze dorpen verdienen het behoud van natuur, cultuur en een mooi uiterlijk.’’

Prima, helemaal niks mis mee. Hulde!

Toch een kanttekening na dit welgemeende compliment. Jammer dat de gemeente dat niet eerder bedacht heeft. Bijvoorbeeld bij het verlenen van kapvergunningen voor bomen langs de Heerderweg. Daar was de gemeente zo scheutig mee, dat ze zelfs een kapvergunning verleende voor bomen die op Heerder grondgebied staan. Ons Mooi Epe was kritischer en wist er nog enige honderden (!) te behouden.

Jammer ook dat het goede nieuws vandaag al weer teniet gedaan werd in de Stentor. Daarin staat dat de kap van maximaal 108 bomen langs de Hoofdweg in Emst mag doorgaan. De gemeente vindt dat die bomen weg moeten in verband met de reconstructie van de weg, waarvan velen vonden dat de vorige reconstructie niet bepaald een verbetering was, met al die nauwelijks te nemen obstakels voor het zware vrachtverkeer en bussen. De helft van de 108 bomen wordt nota bene gekapt uit voorzorg; nu is nog niet duidelijk of bij de werkzaamheden de wortels beschadigd worden, waardoor de veiligheid niet te waarborgen zou zijn. Milieuzorg en de vereniging voor veldbiologie KNNV hadden daar bezwaar tegen aangetekend, maar dat is verworpen.

Hé, dat ‘uit voorzorg’ kappen hebben we eerder gehoord. Juist ja, in de aanloop naar de reconstructie van de Heerderweg. Daar zijn uiteindelijk dankzij de inbreng van Ons Mooi Epe toch een flink aantal bomen van blijven staan en bij de rest wordt serieus geprobeerd ze zoveel mogelijk te ontzien. Hopelijk gebeurt dat laatste ook in Emst. Want ook Emst is een dorpskern waar 'mooie bomen en de mooie bomenrijen voor vele jaren veiliggesteld' moeten worden en ook Emst verdient 'het behoud van natuur en een mooi uiterlijk'.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento