De politiek in Epe

Laat ik eens positief beginnen: ik volg de politiek in Epe nu een tijdje en het siert het CDA dat men als één van de weinige partijen de problematiek rond het zwerfvuil heeft opgepakt en, voor zover ik dat kan beoordelen, een capabele wethouder heeft geleverd. Ook positief: de VVD zet de slepende kwestie “Ladders Post” weer op de agenda. Zal het dan eindelijk gebeurden dat… Van het CDA heb ik begrepen dat ook hen deze situatie een doorn in het oog is. Dus wie weet??

(door Bert de Weerd)

Verder vind ik het sterk van Groen Links om het college er op te wijzen dat er van de normale besluitvormingsprocedure is afgeweken wanneer het om het wildraster gaat en dat men deze discussie op een democratische manier over wil doen.

Helaas ziet het college af van het laatstgenoemde. Waarom? Is men bang dat er nieuwe inzichten komen waaruit blijkt dat de kosten van het aanleggen en onderhouden van een wildraster niet opwegen tegen de voordelen? Of dat er ook nog nadelen aan het hebben van een wildraster kleven waar geen rekening mee is gehouden?

Wat betreft het wildraster is het overigens maar net hoe je het bekijkt. Zo vertelde iemand mij dat er bij Vaassen een wildraster is en dat men daardoor geen last heeft van wilde varkens. Dit waag ik echter te betwijfelen. In Heerde staat net zoals in Epe geen raster en hebben ze nergens last van. Men kan zich ook afvragen hoe ze dat in Heerde doen en daar conclusies uit trekken. Ik ben geen jachtdeskundige, maar het lijkt mij logisch dat wanneer men midden in het bos op wilde varkens jaagt en aan de rand van het dorp niet, de varkens uit het bos worden gejaagd in plaats van erin. De varkens gaan zich hier dan veiliger voelen, met als gevolg....  

Verder is er nog iets anders om in overweging te nemen wanneer het om het wel of niet plaatsen van een raster gaat. Ik rijd regelmatig door de “rijkere” buurt van Epe en het valt mij op dat de meeste mensen al een eigen raster hebben aangelegd en dat is ook prima: mensen kiezen er zelf voor om in het bos of aan de rand daarvan te gaan wonen en wanneer ze last hebben van de gevolgen daarvan, kunnen ze prima zelf hun raster betalen, daar hoeft geen gemeenschapsgeld voor gebruikt te worden. Dit geld kan ook gebruikt worden om de gemeenschappelijke grond beter van te onderhouden en in ieder geval de rommel op te ruimen! Gemeenschapsgeld is immers voor de gemeenschap en niet voor de enkeling die zich stoort aan een wild varken en zelf prima een hek rond de tuin kan betalen?

Ook heb ik gezien wie er allemaal bezwaar hebben gemaakt tegen het wildraster en opvallend is dat dit nagenoeg allemaal mensen zijn die aan de rand van het bos wonen en dus blijkbaar nergens hinder van ondervinden of dit accepteren. Dat hoort immers bij in het bos of aan de rand van het bos wonen. Ik ga toch ook niet klagen wanneer ik de buurman hoor terwijl ik in een rijtjeswoning woon? Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het college zich te veel heeft laten leiden door een enkel bezorgd iemand die wat geschrokken is van een wild varken, wat ik mij overigens voor kan stellen, maar daar ga je geen beleid op voeren! Wat dat betreft wil ik alle belanghebbenden vragen om eens te kijken wie er allemaal tegen het raster zijn en waar ze wonen. Dit zijn er namelijk veel meer dan degenen die geklaagd hebben over de varkens, denk ik zo. Volgens mij zijn dit overigens mensen die altijd wel wat te klagen hebben. Misschien niet helemaal politiek correct wat ik net schreef, maar ja, ik zit ook niet in de politiek en dit is een column, dus...
 
Verder wordt vergeten dat er aan een wildraster onderhoudskosten zijn verbonden, of moeten de bewoners dat ook zelf doen net zoals het zwerfvuil ruimen? Het gaat er bij mij met de beste wil niet in dat er wél geld is voor een wildraster dat bijna niemand wil en waar de gemeenschap niets mee op schiet en dat er géén geld is om een paar mensen aan het werk te helpen om het zwerfvuil op te ruimen waar veel inwoners van Epe zich aan storen. Het CDA heeft een voorstel gedaan of het mogelijk is om verenigingen te mobiliseren om tegen vergoeding zwerfvuil op te ruimen. Op zich is dat nog niet eens zo’n gek idee. Is het niet een nog beter idee om ook de scholen in Epe hierbij te betrekken? Wanneer je het over mentaliteitsvorming hebt, lijkt mij dit nog niet zo’n gek idee.

Dan nog even het volgende: van mensen om mij heen hoor ik de klacht dat het college veel te veel op Vaassen gericht is en bovendien erg star is wanneer het om oplossingsgericht denken gaat. Voorbeelden: wat betreft “Ladders Post” is er nog steeds geen oplossing, terwijl dit met een beetje gezonde ‘handelsgeest’ toch ‘gemakkelijk’ had gekund. Ditzelfde geldt voor een weg naar de VMI en een fatsoenlijke rondweg om Epe in plaats van door Epe. Ook de Veluwelijn is natuurlijk één grote aanfluiting: enorm grote bussen, waar bijna niemand in zit en waar de wegen voor aangepast moesten worden (Wat heeft dit allemaal gekost?). Bovendien staat de bus nu midden op de weg stil. Het is niet bepaald milieuvriendelijk dat het verkeer moet afremmen en met ronkende motor achter de stilstaande bus staat. Maar ik ben natuurlijk geen verkeersdeskundige, daar is er maar één van in Epe, die ook meteen alles denkt te weten.

Laat  ik het eens positief afsluiten. Want we wonen in een mooie omgeving. Er gaat ook veel goed en we mogen gelukkig onze mening geven. Ook komen de gemeentelijke verkiezingen eraan. Het zou mooi zijn wanneer de politiek in Epe na de verkiezingen wat flexibeler wordt en er weer voor de burgers is. Nog mooier zou het zijn als dit vanaf  nu al gebeurt, alleen heb ik daar eerlijk gezegd met Nieuwe Lijn en de PvdA in het college niet zo’n vertrouwen in.
 
Ik hoop dan ook van harte dat Nieuwe Lijn en de PvdA de komende verkiezingen behoorlijk gaan inleveren en de volgende periode niet meer mee doen bij het vormen van een nieuw college. Laat de zetels die Nieuwe Lijn wat mij betreft gaat verliezen maar naar het CDA of de VVD gaan en die van de PvdA naar Groen Links. Deze partijen, CDA, Groen Links en VVD, kunnen er samen vast wat moois van maken. Onderhand hebben we genoeg Vaassens Belang en starheid van de PvdA gehad in Epe! Op naar de verkiezingen en op naar een echte nieuwe lijn!

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento