Laatste reacties

Ventweg langs de S9 volgen vanuit Epe, richting Nunspeet. Juist voor de rotonde in Tongeren, met de afslag naar 't Harde, aan de rechterzijde in het b...
Hallo Willem,
Elly zat volgens mij in de klas bij mijn oudste broer Doede Keuning. Onze ouder waren bevriend met de fam. Van Doornum. Ook mijn vader ...
Op zoek naar Jeanette Jurriens kwam ik deze foto tegen. Haar ouders hadden vroeger een delicatessenzaak in Epe. Ze is waarschijnlijk rond 1952 geboren...
Goedemorgen!
Hoewel dit een oud bericht is, toch even proberen! Hebben jullie toevallig een adres voor mij? Dit lijkt mij een prachtige plek om te f...
Beste heer Van den Esschert,
Verrassend om op deze pagina iets over mijn grootvader te lezen! Ik weet dat hij ruim 20 jaar schoolhoofd in Epe is gewe...

Zoeken

Heerder college wil toch kleiner hondenlosloopgebied Renderklippen

losloopgebiedOndanks luide protesten van een heel leger vaste bezoekers en brede bezwaren van verreweg de meeste politieke partijen in februari waagt het Heerder college van b en w toch nog een nieuwe poging om het losloopgebied voor honden op de Renderklippen drastisch verkleinen. Het gedeelte waar dat straks nog mag als het dagelijks bestuur van de gemeente Heerde haar zin krijgt, wordt ongeveer gehalveerd. Een ronde lopen over de heuvels, zoals veel mensen dagelijks doen, of over het brede middenpad wandelen mag alleen nog met een aangelijnde hond. Bovendien mogen mensen er niet met meer dan twee honden lopen.

Dat bleek vanavond tijdens de informatie die ambtenaar Jacob Spronk namens het college de gemeenteraad gaf. Inhoudelijk is er aan de plannen niet veel veranderd ten opzichte van de eerste, in februari afgewezen, opzet.

Er moet een verhard fietspad van het Heerderstrand naar de Elburgerweg komen omdat dat het enige stuk van een verhard fietspadennetwerk is waar de ondergrond zand en modder is.

De gemeentelijke bosschuur die daar in de buurt ligt en door de politie en Wild Beheers Eenheid wordt gebruikt, moet opgewaardeerd worden met kleinschalige horeca, een speelbosje voor kinderen en een startpunt voor natuurexcursies en –activiteiten. Dat moet 9000 bezoekers per jaar gaan trekken en er is een exploitant voor.

De kiosk van Uitspanning de Schaapskooi aan de Elburgerweg moet plaatsmaken voor een nieuw te bouwen horecagebouw van 300 vierkante meter, dat het gehele jaar en onder alle weersomstandigheden is geopend, met een groot terras en een speelbosje voor kinderen. Het moet het startpunt worden van wandelroutes en als er evenementen plaatsvinden die veel bezoekers trekken, moet het parkeerverbod langs de Elburgerweg daarvoor tijdelijk worden opgeheven.

Tegelijkertijd wil de gemeente doorgaand vrachtverkeer over de Zuidweg en vooral Elburgerweg proberen tegen te gaan.

Het blokjesbos, het vierkante bosgebiedje aan de Elburgerweg ten noorden van de lijn schaapskooi-paddenstoel/Pluizenmeer, moet verdwijnen en een gevarieerd stukje natuur worden dat qua inrichting beter aansluit op het natuurgebied de Renderklippen.

Die veranderingen trekken volgens het Heerder college 30.000 unieke bezoekers per jaar extra naar de Renderklippen.

Dat alles zorgt voor extra druk op en verstoring van de flora en fauna van het natuurgebied en ter compensatie daarvan moet het losloopgebied voor honden drastisch beperkt worden. Sponk liet deze onderstaande kaart zien en wekte de indruk dat het grootste deel van de Heerder Renderklippen losloopgebied blijft, maar dat is niet zo.

losloopgebied

Volgens Spronk geeft het groene vlak het losloopgebied weer en vormen de het rode (oranje) vlekken het aanlijngebied. Maar ook het paarse gedeelte is aanlijngebied, bleek na doorvragen van raadsleden. Ter verduidelijking: het oranjerode vlak rechts is het gebied rond de schaapskooi, met de speelweide. De andersgeleurde vlek links is het Wollegrasven. Het kaartje geeft slechts een klein deel van het Heerder grondgebied van de Renderklippen weer.

De kaart zorgde in de raadszaal voor veel onduidelijkheid, daarom een poging het gebied te omschrijven op een manier die de direct belanghebbenden vermoedelijk wel kunnen visualiseren. Het gebied tussen de schaapskooi en het bos waarin het Pluizenmeer ligt vormt straks het grootte deel van het loosloopgebied. Alleen bij het langgerekte Wollegrasven moeten de honden aan de lijn; ze mogen ook niet het water in. De grens aan de kant van de Elburgerweg ligt bij het verharde fietspad; op het hele gedeelte tussen de Elburgerweg en dat fietspad moeten honden aangelijnd uitgelaten worden, dus ook vanaf de parkeerplaats aan de Elburgerweg. Het paadje dat van de schaapskooi naar het Blokjesbos loopt is eveneens een grens. Wie zijn auto op de parkeerplaats bij de schaapskooi zet en in de richting Epe loopt, mag op het brede gedeelte met een fietspad en een breed ruiterpad dat langs het speelveld richting Pluizenmeer loopt, zijn hond loslaten en richting Eper grondgebied wandelen. Bij de tweesprong, na ongeveer honderd meter, moeten ze rechtsaf, het smallere pad op. (Rechtdoor over het brede middenpad blijven lopen? Hond aan de riem!) Bij de volgende splitsing mogen ze schuin linksaf het smalle paadje in of rechtdoor over het iets bredere wandelpad. Bij de haakse kruising met het wandelpad (een viersprong) moeten ze rechtsaf, weer richting Pluizenmeer. Na ruim honderd meter ligt links een gebiedje waar in natte perioden wat water staat en veel honden even een natte neus halen, maar dat ligt in een aanlijngebied. Het pad loopt een eindje verder door de hoek van een bosgebied en komt uit op het brede pad met een fietspad en ruiterpad. Schuin linksaf lopend kom je dan bij het Pluizenmeer. Opmerkelijk is dat de weg door de punt van het bosgebied nu geen losloopgebied is, maar dat straks wel zou moeten worden.
Al het overige grondgebied van Heerde op de Renderklippen wordt een aanlijngebied, dus ook mooie, kronkelende wandelpad over de heuvels.

Op het Eper grondgebied mogen de honden wel loslopen. Ruwweg is dat vanaf Epe gezien een stukje over de heuvels en voorbij de tweede top linksaf naar beneden. Het Eper heidegebied ten oosten van de heuvels, dus komend vanaf de Dellenweg aan de rechter kant, is ook losloopgebied, maar daar wandelen nauwelijks mensen met een loslopende hond omdat ze daar òf over een ruiterpad òf een stuk door een bos moeten waar de hond weer aangelijnd moet worden. Opvallend is ook dat het Eper grondgebied niet aansluit op het losloopgebied van de gemeente Heerde.

Een tweede maatregel die het college wil instellen, is dat mensen met niet meer dan twee honden op de Renderklippen mogen lopen. Dat wil het omdat steeds meer uitlaatservices er met roedels viervoeters lopen.

Volgens Spronk, die zei met alle belanghebbenden te hebben gesproken maar moest toegeven dat hij niet met een delegatie van de protesterende hondeneigenaren had overlegd, moeten de honden onder meer op het brede middenpad dat evenwijdig aan de heuvelrug dwars over de hei loopt daar aangelijnd lopen, omdat er nu honden zijn die daar een heel eind, tot op de heuvels, dwars door de hei denderen en zo flora en fauna verstoren. Over de schaapskudde, die daar in het voorjaar met driehonderd viervoeters regelmatig loopt te grazen, repte hij niet.

Op de vraag van een raadslid wie moet controleren en eventueel verbaliseren als er honden loslopen waar dat niet mag, verwees Spronk naar de BOA. Die is echter maar hoogstzelden op de Renderklippen, mede omdat ze het grootste deel van de week in de Weerribben werkt. Eventueel zou ook de BOA van Epe die in dit gebied werkzaam is iets moeten kunnen betekenen.

Als het plan van het college doorgaat, is de Renderklippen straks vergeven van de bordjes waarop staat waar de honden wel en niet los mogen lopen. Spronk benadrukte dat honden nu gedoogd worden, maar dat er geen regels voor loslopende honden zijn. Hij heeft kennelijk niet de borden op Heerder grondgebied zien staan waarop staat dat honden net als mensen op de paden moeten blijven en dan mogen loslopen.

Wethouder Gerrit van Dijk benadrukte dat de gemeenteraad uiteindelijk een definitief besluit moet nemen. Dat gebeurt begin volgend jaar, nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen. 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Diet de Ridder

  lees met stijgende verbazing het hele verhaal. Dhr Spronk heeft nooit met ons gesproken, terwijl wij al 45 jaar op de Renderklippen wonen tussen de Schaapskooi en de Uitspanning De Schaapskooi aan de Elburgerweg.
  Tijdens de vorige vergadering heeft mijn man ingesproken, en onze ideeën verteld. En hoe het hele verhaal nu in elkaar zit.....het rammelt aan alle kanten. En een honden aanlijn gebied controleren, daar heb je een BOA voor nodig die dag en nacht werken kan, want ook 's avonds na zonsondergang worden er nog regelmatig honden uitgelaten bij de Schaapskooi. . Dat kunnen wij vanuit onze huiskamer zien. En honden aanlijnen bij het wolleven dat is een lachertje. De goeden niet te na gesproken, er zijn honden die het al bij de kooi op een rennen zetten om zo gauw mogelijk het water in te plonzen. de eigenaar moet dan nog het hele stuk lopen.
  De (A51 volgens de herder) de klinkerweg van de Elburgerweg naar de kooi is één grote racebaan geworden, en de parkeerplaats op drukke dagen één blinkend autodak. Hoe in vredesnaam willen ze hier 30.00 "unieke" bezoekers naar toe halen? En zo kan ik nog wel doorgaan. Reuring noemt men dat tegenwoordig , nou, die reuring kon wel eens veel te veel worden voor dat kleine mooie natuurgebied dat onze Renderklippen is.

 • Jan van de Beek

  Jan van de Beek ,
  Vorige week had ik als hondenliefhebber nog een goed gevoel over het losloopgebied , maar gisteravond bleek van dit alles niets .De gehele gemeenteraad heeft begin dit jaar het gehele plan van tafel geveegd maar de ambtenaar onder leiding van wethouder van Dijk hebben zich daar niets van aan getrokken .Als men vooraf met ons had gesproken was er een veel beter plan gekomen .Wij begrijpen best dat er wat moet gebeuren maar dan wel met redelijke argumenten .
  Ook nu weer zullen wij ons moeten bundelen om de onzinnige plannen van tafel te krijgen anders is het over en uit met het losloopgebied .Als alles moet wijken voor de TOP aan de Elburgerweg dan is het wel erg gesteld met onze gemeente .Ik heb gisteravond diverse raadsleden gesproken en hoop dat ook zij hiermee niet akkoord gaan .Ons prachtige heide gebied komt straks vol te staan met borden waar de hond wel los mag en waar niet omdat dit niet een geheel gebied is .Overal liggen stukken zoals op de kaart te zien is van het Epernet .Wij zullen onze stem moeten laten horen en wij rekenen net als vorig jaar weer op alle hondenbezitters .
  Wij komen hier zeker zo spoedig mogelijk op terug :

 • diana

  Beantwoordde: Jan van de Beek

  graag! ik doe mee!

 • Willem van Putten

  En als de gemeente Heerde zo begaan is met de natuur zouden ze het ven dat in dat ene oranje gebied ligt eens uit moeten baggeren. Het groeit helemaal dicht.

 • Willem van Putten

  Zoals ik al eerder opmerkte, ze blijven het proberen. Denk aan de plannen voor een Transferium. Alleen noemen het nu anders. De meerderheid van de bevolking wil het niet, maar volgens goed Nederlands gebruik trekt de overheid zich daar niets van aan. Ik kan me voorstellen dat veel hondeneigenaren na onverhoopte invoering van deze snode plannen overgaan op burgerlijke ongehoorzaamheid.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.