Fietsschool traint senioren tijdens fietsveiligheidsdag

fb CustomDe e-bike is voor veel oudere fietsers een uitkomst. Zo kom je nog eens ergens. Steeds meer ouderen kunnen daardoor mobiel blijven. Tegelijk neemt het aantal verkeersongelukken met e-bikes met name onder senioren schrikbarend toe. Recente ongevallencijfers van de politie liegen er niet om: 87 procent van de verkeersdoden op een e-bike is 60 jaar of ouder. Alle reden voor senioren om te zorgen voor een goede beheersing van de fiets of e-bike. Daarom houdt de Fietsschool van de Fietsersbond in het hele land voor deze doelgroep informatiedagen waar kennis en vaardigheden worden aangereikt om zo veilig mogelijk op pad te gaan. Woensdag 15 november wordt zo’n fietsveiligheidstraining gehouden in Epe. De cursusdag wordt ondersteund door de gemeente Epe en de Fietsersbond Epe.

Een e-bike is een stuk zwaarder dan een gewone fiets. Dat betekent net even anders op- en afstappen, net even anders sturen. Tijdens de veiligheidstraining leren fietsdocenten de deelnemers de fijne kneepjes. Die kunnen ze meteen in praktijk brengen op een behendigheidsparcoursje en tijdens een route door het dorp langs een aantal meer of minder lastige verkeerssituaties.

Een fietsenmaker bekijkt of de fiets wel op z’n comfortabelst is afgesteld, zoals de juiste zadel- en stuurhoogte. Een bewegingsdocent leert de deelnemers enkele oefeningen die op-/afstappen en fietsen prettig en gemakkelijk maken. Want hoe soepeler de fietser op z’n fiets zit, hoe zelfverzekerder en veiliger hij zich in het verkeer beweegt.

Een portie theorie komt er tijdens de infodag ook aan te pas. De nieuwste verkeersregels voor diverse groepen fietsgebruikers komen aan bod, net als lokale knelpunten en er is aandacht voor fietsgedrag.

De fietsveiligheidstraining op woensdag 15 november speelt zich af in en nabij het Kulturhus Eper Gemeentewoning aan de Stationsstraat. Deelnemers dienen om 8.45 uur aanwezig te zijn, met eigen fiets of e-bike. Deelname kost 5 euro, inclusief infomateriaal, koffie/thee en lunch. De dag duurt tot ongeveer 15.30 uur. De cursisten dienen WA-verzekerd te zijn. Aanmelden kan het best op de website van de landelijke Fietsersbond www.fietsersbond.nl/fietsinformatiedagen; wie niet over internet beschikt kan bellen met het secretariaat van de lokale afdeling Epe, tel.0578-616028.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

boek 1Nieuw boek van Bert op komst!
Epe op z'n mooist in beeld.

Klik hier voor informatie.boek 2

Op twitter

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.