Nog voor zonsopkomst op pad met de schaapherder

schaap 2Nog voordat de hanen kraaien met een schaapskudde een paarse heidevlakte op en genieten van zonsopkomst. Dat kan deze zomer op de Renderklippen in Epe-Heerde, waar herder Lammert Niesing naast de drie traditionele middagwandelingen ‘Op pad met de herder’ drie vroege-vogelwandelingen houdt.

 

Al sinds jaar en dag bestaat in augustus de mogelijkheid om de herder een middag te vergezellen tijdens een wandeling door de bloeiende heide op de Renderklippen. Niesing, die twintig jaar in het vak zit, vertelt onderweg honderduit over zijn werk, de kudde, zijn honden en de omgeving en deelnemers kunnen hem alles vragen. Het zijn de enige momenten waarop wandelaars dwars door de heide mogen banjeren. De wandelingen zijn op de woensdagmiddagen 9, 16 en 23 augustus, gaan om 13.30 uur van start bij de schaapskooi en duren ongeveer tweeënhalf uur.

Nieuw zijn de wandelingen voor vroege vogels. Aanleiding om ze te organiseren zijn de enthousiaste reacties op foto’s die vorig jaar bij het krieken van de dag van de herder en zijn schapen zijn gemaakt en op de facebookpagina van de kudde zijn geplaatst. Veel bezoekers lieten weten graag een keer zo’n ochtendwandeling te willen meemaken om ook foto’s met zulk bijzonder licht te kunnen maken.

De deelnemers moeten wel heel vroeg uit de veren, want de kudde moet op de hei zijn als de eerste zonnestralen op de schapen en heide vallen. Dat betekent dat de start ongeveer een half uurtje voor zonsopkomst staat gepland. De wandelingen worden op drie zaterdagen gehouden, waarvan er één nog in de vakantieperiode van deze regio valt: op 26 augustus en 2 en 9 september. Op 26 augustus vertrekt de kudde om 6.15 uur, op 2 en 9 september om 6.30 uur. De wandelingen gaan alleen door als de meteorologen verwachten dat de zonsopkomst te zien zal zijn en dus niet als verwacht wordt dat de lucht potdicht zal zitten.

Deelname aan alle wandelingen kost per keer 5 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen. Alleen voor de ochtendwandelingen is opgave vooraf via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. noodzakelijk.

schaap 3

schaap 2

schaap 4

schaap 1 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.