Excursies naar de Kopermolen in Zuuk

Zuuk Kopermolen 8608 Custom“Een kopermolen, wat gebeurt daar dan?” Menige voorbijganger zal zich dit wel eens hebben afgevraagd, als hij langs het rijksmonument in Zuuk reed. Wie de komende tijd meedoet aan één van de excursies die Veluws Museum Hagedoorns Plaatse samen met de Bekenstichting organiseert, krijgt beslist antwoord op deze vraag.

Op drie vrijdagmiddagen, namelijk op 14 juli, 18 augustus en 15 september, vertrekt uit de hal van Hagedoorns Plaatse om 14.00 uur een gelimiteerde groep deelnemers naar de molen. Wie mee wil wordt gevraagd dit van tevoren telefonisch bij het museum te melden. De deelnamekosten bedragen € 6,00, inclusief museumbezoek.

De Zuuker kopermolen is een bovenslag-watermolen en begon in 1539 als korenmolen. In het begin van de 18e eeuw werd het pand verbouwd tot papiermolen en halverwege die eeuw werd het een kopermolen. Ruim een eeuw later werd de koperbewerking gestopt. Het koperpletten verliep sneller in door stoom aangedreven koperpletterijen en de vraag naar koper verminderde, omdat er steeds meer producten van metaal werden gemaakt. Een nieuwe eigenaar bouwde de molen weer om tot papiermolen. Aan het eind van de 19e eeuw namen andere vormen van papiermaken de overhand. De molen van Zuuk kreeg de functie terug waar het allemaal mee was begonnen en werd weer een korenmolen.

Tijdens de excursie wordt gewezen op de nu nog zichtbare overblijfselen van de verschillende toepassingen die de molen heeft gekend. Natuurlijk is er ook aandacht voor het bijzondere bekenstelsel dat ervoor zorgt dat de molenraderen kunnen draaien.
Wie alle informatie nog eens wil nalezen, kan in de museumwinkel een boekje kopen over de kopermolen. Ook is daar de wandelroute te verkrijgen.

Veluws Museum Hagedoorns Plaatse, Ledderweg 11 te Epe/Zuuk, tel. 0578-627162. Voor verder informatie zie ook: www.hagedoornsplaatse.nl

Zuuk Kopermolen 8608 Custom

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.