Tentoonstelling mysterieus glas & water

V Notebaert Zeeplukjes CustomHet fascinerende en mysterieuze glas wordt over de gehele wereld gebruikt in de glaskunst. Galerie De Aventurijn heeft behalve twee Nederlandse kunstenaars ook een bijzondere vrouw uit België gevraagd deel te nemen aan de tentoonstelling die in Epe lopen zal van 29 juni t/m 22 augustus.

Anne Notebaert (België) komt met haar ‘Speaking Sea’ collectie. Zij zoekt de eenvoud en het evenwicht van de natuur, de schoonheid van de zee, het alledaagse, wat onopvallend aanwezig is. Haar glaswerk ruikt naar de zee (let vooral op haar ‘Sea perfume’ objecten) en reikt naar de hemel. Haar werk is gegroeid uit de fascinatie voor zeepokken, kleine onopvallende schoonheden op het strand. De eerste glaswerken waren eenvoudig en poëtisch, nadien heeft ze geprobeerd de zee-sponsen realistisch weer te geven maar door verder te zoeken, nieuwe technieken toe te passen en te experimenteren, is haar werk meer en meer abstract geworden.
Er ontstaat een bevreemdende, verwonderlijke creatie. Een nieuwe emotie. Er is geen relatie meer met het oorspronkelijke zeediertje, alleen de herinnering aan het moment van verwondering.
Haar mysterie zit duidelijk in de werkwijze die zij toepast bij het vervaardigen van haar glaskunst: fusing (samensmelten), vervormen, voor de vlam werken, glasgieten.

De Aventurijn is verheugd dat Candida van Nugteren (NL) wederom in de Eper galerie aanwezig is. De laatste objecten met haar brandschildertechniek laten kleurrijke dieren en vogels zien, verpakt in een klein schilderijtje. Haar nieuwste ‘lijn’ is tot stand gekomen door haar fascinatie voor glazen stolpen, met name te zien in haar grote stolp ‘Fragile’, gemaakt van mond geblazen Italiaans zacht glas bolletjes op een voet van een zelf geblazen champagneglas. In dezelfde nieuwe lijn staan de “Rozenkegels’. Geblazen glazen kegels, versierd met rozen en rozenknoppen die aan de brander gemaakt zijn, de minuscule glazen bloemblaadjes zijn nauwelijks van echt te onderscheiden.
Haar mysterie ligt erin dat je niet direct kunt zien of het glas is of natuurlijke ranken en de mirrorspray geeft de glazenkegels een aluminium effect. De toevoeging van koperfolie voegt nog een grotere dimensie toe aan het geheimzinnige.

In het werk van Monica Ligteringen (NL) speelt water een grote rol. Het mysterie van de zee, het kolkende water, het leven gevende en leven nemende water zijn sterk voelbaar kijkend naar haar kunstwerken. Het boeiende wordt nog sterker verwoord in de bijbehorende teksten van eigen hand. In haar schilderijen, die veelal verwerkt zijn met gemengde techniek, en haar beeldhouwwerken komen haar kunstzinnige kanten tezamen en vindt zij de vrijheid die zij in haar leven als kunstenaar zo nodig heeft. Om te eindigen met haar eigen woorden: “Kunst en kunstzinnige activiteiten maken het mogelijk je directer naar een andere vorm van ‘kennen’ te brengen. Leidend is het besef van een werkelijkheid achter de dagelijkse werkelijkheid: Inspiratie en Intuïtie.”

De tentoonstelling loopt van 29 juni t/m 22 augustus in Galerie De Aventurijn aan de Polweg 2 te Epe. De entree is gratis. De galerie is niet rolstoeltoegankelijk. Voor meer informatie kijk op www.aventurijnglasgalerie.nl of bel naar 0578-610535. De galerie is geopend tijdens deze expositie donderdag t/m zaterdag van 13.00-17.00 uur.
Zondag 2 juli zijn tussen 14.00 en 17.00 uur de kunstenaars aanwezig bij de officiële opening.

V Candida Rozenkegels Custom

'Rozenkegels' van Candida van Nugteren

V Notebaert Zeeplukjes Custom

'Zeeplukjes' van Anne Notebaert

V Ligteringen Zee van Tijd Custom

'Zee van tijd'van Monica Ligteringen

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.