Agenda

Commotie over mogelijk aanlijngebod honden op Renderklippen

loslopen 2 CustomOnder hondenbezitters is flinke commotie ontstaan over het mogelijk beperken van het losloopgebied op de Renderklippen. Het college van b en w stelt de gemeenteraad voor om voor het grootste deel van haar gebied op de Renderklippen een aanlijngebod in te stellen, maar hondenliefhebbers zijn daar fel tegen.

Op de Renderklippen is het door b en w voorgestelde beleid al een aantal dagen het gesprek van de dag. Tenminste twee mensen die daar dagelijks met hun loslopende hond op de hei wandelen, Corrine van der Linden uit Heerde en Marceline Kalff uit Epe, houden er een handtekeningenactie en verwachten de gemeente volgende week enkele honderden handtekeningen van hun medestanders te kunnen overhandigen. Ze vergaren de krabbels zowel ’s morgens als ’s middags in het gebied en hebben ook handtekeningenlijsten neergelegd bij de dierenartsenpraktijk (Vosbergerweg), bakker Jonker (Dorpsstraat) en Wen's Dierenspeciaalzaak (Groene Hart) in Heerde, Dier All-in (Stationsstraat) in Epe en de hondenschool van Wybe Anema (Laarstraat) in Emst. Dinsdagavond tussen 19.30 en 20.00 uur lichten ze hun actie toe in het programma Infomix op Radio 794.

De PvdA in Heerde houdt een poll op haar facebookpagina waar bezoekers uit vier mogelijkheden kunnen kiezen: aanlijngebied instellen, losloopgebied behouden, een aanlijngebod voor bepaalde dagen invoeren of andere suggesties. Tot nu toe hebben 175 mensen hun mening daar kenbaar gemaakt. Enkele uitzonderingen daargelaten zijn ze vrijwel allemaal voor het handhaven van het huidige losloopgebied. De meeste voorstanders vinden dat er toch al zo weinig mogelijkheden voor honden zijn om vrij te kunnen bewegen en wijzen er op dat honden veel beweging nodig hebben. De mensen die vóór zijn, zeggen regelmatig last te hebben van loslopende honden.

Schriftelijk wordt er ook geprotesteerd bij het college en de gemeenteraad. Bovendien is een aantal mensen van plan om maandagavond in te spreken tijdens de raadscommissievergadering die vanaf 19.30 uur in de raadszaal van het Heerder gemeentehuis wordt gehouden. Ze hebben medestanders opgeroepen met zoveel mogelijk mensen de vergadering bij te wonen.

Heerde wil slechts een smalle strook losloopgebied vlak langs de Elburgerweg overhouden. Meer dan driekwart van de Renderklippen is losloopgebied. In het Eper deel geldt een gedoogbeleid, maar hondenliefhebbers zijn bang dat als dat het enige gebiedje is waar honden nog los mogen lopen, dat niet lang meer zal duren. Heerde wil van los lopende honden af omdat ze de natuur zouden verstoren. De Renderklippen is onder hondenbezitters bijzonder populair en staat op tientallen websites en in diverse boeken aangeprezen als een van de mooiste en beste losloopgebieden van Nederland.

loslopen

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Willem van Putten

    Waaruit zou dat "verstoren van de natuur" moeten bestaan? Het wild wacht toch op de duisternis voor het zich op de heide waagt. Dat zal ook zo blijven. B&W van Heerde heeft enkele jaren geleden bot gevangen bij de gemeenteraad toen ze bij de schaapskooi een transferium wilde vestigen. Ze zijn nu bezig om linksom te bereiken wat toen rechtsom niet lukte.

  • Jan

    Is er ook een mogelijkheid om je handtekening digitaal te geven.

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Nieuwe zomerfeesten in Epe dankzij het Episch Centrum. Klik op de poster voor meer informatie.

Poster EA19Ajax komt naar Epe! Klik op de poster voor informatie over de kaartverkoop.

Poster Ajax OFI Kreta1 juli, het jachtseizoen op de wilde zwijnen is geopend en dat was vanavond te merken. In nog geen uur tijd werden zeven schoten gelost in de omgeving van de Renderklippen. Anders zien we elke avond wild en vooral wilde zwijnen lopen en/of wroeten, vanavond niets. Het is de komende twee maanden dus 100% wild voor de jagers, maar of dat ook voor anderen zo is ...Een abonnement op een digitale krant nemen is niet nodig, u kunt zo ook wel alle artikelen lezen die premium, extra of exclusief voor abonnees zijn. Normaal gesproken mag u slechts drie 'beschermde' artikelen lezen en wilt u er mee lezen, dan zou u een abonnement moeten nemen. De kranten maken daarbij gebruik van cookies en cache. Een van de makkelijkste manieren om dat te omzeilen, is na drie gelezen premium- of extra artikelen in de browser op de toetsencombinatie Control/Shift/Delete te drukken. Zet 'Te wissen tijdsperiode' op 'Alles' en klik op 'Nu wissen'. Daarna mag u weer drie 'beschermde' artikelen lezen. Zo kunt u àlle artikelen lezen. Werkt bij àlle kranten.

gratis lezenZo ellendig kunnen tekenbeten zijn, dus pas op, want het barst er van!Mooi theaterseizoen in De Heerd! Hier staat het programma.
de heerd


Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.