Help u zelf, doe wat!

U neemt de opmerking ‘U woont straks net als wij in een hel als die plannen doorgaan’ van de vakantieganger die onder de rook van Schiphol woont en met dezelfde vlieghoogtes te maken heeft als wij krijgen als Lelystad Airport open is, ongetwijfeld ook serieus. U bent er vast niet van gecharmeerd dat straks minstens om het kwartier een vliegtuig laag boven uw huis vliegt en zo veel herrie maakt, dat u het gesprek in de tuin even moet onderbreken omdat niemand zich verstaanbaar kan maken. U bent het er vast niet mee eens dat je bij wijze van spreken nog geen wind mag laten in Natura 200-gebied, waartoe het grootste deel van de Veluwe behoort, maar dat de toestellen die vanaf Lelystad Airport opstijgen, daar heel laag over mogen vliegen, schadelijke stoffen mogen uitstoten en het wild in rustgebieden mogen verstoren. U bent er in Vaassen en omgeving vast niet blij mee dat 60.000 vliegbewegingen van kleine luchtvaart van Lelystad naar Teuge worden verplaatst om in de polder ruimte te maken voor herrieschoppers met grote vleugels, die ook boven uw hoofden gaan vliegen. U wilt vast nog wat langer genieten van de relatief schone lucht die we hier inademen en niet veel te hoge, zelfs kritische, concentraties fijnstof door uw longen pompen.
U heeft Den Haag vast al laten weten dat u dat allemaal niet wilt door een zienswijze in te dienen. Niet? Dan kan dat nog net. Het kan héél snel en héél simpel. Klik op www.zienswijzelelystadairport.nl en op laat uw zienswijze voor u indienen. Kost nog geen minuut. Gewoon doen. Het kan nog tot en met donderdag. Niet denken dat het toch geen zin heeft omdat die lui daar toch beslissen wat ze willen en maling hebben aan het volk. Niet geschoten is altijd mis. Komt u nu niet in actie, dan heeft u straks geen recht om te klagen. U doet het voor u zelf. 

Commotie over mogelijk aanlijngebod honden op Renderklippen

loslopen 2 CustomOnder hondenbezitters is flinke commotie ontstaan over het mogelijk beperken van het losloopgebied op de Renderklippen. Het college van b en w stelt de gemeenteraad voor om voor het grootste deel van haar gebied op de Renderklippen een aanlijngebod in te stellen, maar hondenliefhebbers zijn daar fel tegen.

Op de Renderklippen is het door b en w voorgestelde beleid al een aantal dagen het gesprek van de dag. Tenminste twee mensen die daar dagelijks met hun loslopende hond op de hei wandelen, Corrine van der Linden uit Heerde en Marceline Kalff uit Epe, houden er een handtekeningenactie en verwachten de gemeente volgende week enkele honderden handtekeningen van hun medestanders te kunnen overhandigen. Ze vergaren de krabbels zowel ’s morgens als ’s middags in het gebied en hebben ook handtekeningenlijsten neergelegd bij de dierenartsenpraktijk (Vosbergerweg), bakker Jonker (Dorpsstraat) en Wen's Dierenspeciaalzaak (Groene Hart) in Heerde, Dier All-in (Stationsstraat) in Epe en de hondenschool van Wybe Anema (Laarstraat) in Emst. Dinsdagavond tussen 19.30 en 20.00 uur lichten ze hun actie toe in het programma Infomix op Radio 794.

De PvdA in Heerde houdt een poll op haar facebookpagina waar bezoekers uit vier mogelijkheden kunnen kiezen: aanlijngebied instellen, losloopgebied behouden, een aanlijngebod voor bepaalde dagen invoeren of andere suggesties. Tot nu toe hebben 175 mensen hun mening daar kenbaar gemaakt. Enkele uitzonderingen daargelaten zijn ze vrijwel allemaal voor het handhaven van het huidige losloopgebied. De meeste voorstanders vinden dat er toch al zo weinig mogelijkheden voor honden zijn om vrij te kunnen bewegen en wijzen er op dat honden veel beweging nodig hebben. De mensen die vóór zijn, zeggen regelmatig last te hebben van loslopende honden.

Schriftelijk wordt er ook geprotesteerd bij het college en de gemeenteraad. Bovendien is een aantal mensen van plan om maandagavond in te spreken tijdens de raadscommissievergadering die vanaf 19.30 uur in de raadszaal van het Heerder gemeentehuis wordt gehouden. Ze hebben medestanders opgeroepen met zoveel mogelijk mensen de vergadering bij te wonen.

Heerde wil slechts een smalle strook losloopgebied vlak langs de Elburgerweg overhouden. Meer dan driekwart van de Renderklippen is losloopgebied. In het Eper deel geldt een gedoogbeleid, maar hondenliefhebbers zijn bang dat als dat het enige gebiedje is waar honden nog los mogen lopen, dat niet lang meer zal duren. Heerde wil van los lopende honden af omdat ze de natuur zouden verstoren. De Renderklippen is onder hondenbezitters bijzonder populair en staat op tientallen websites en in diverse boeken aangeprezen als een van de mooiste en beste losloopgebieden van Nederland.

loslopen

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Willem van Putten

    Waaruit zou dat "verstoren van de natuur" moeten bestaan? Het wild wacht toch op de duisternis voor het zich op de heide waagt. Dat zal ook zo blijven. B&W van Heerde heeft enkele jaren geleden bot gevangen bij de gemeenteraad toen ze bij de schaapskooi een transferium wilde vestigen. Ze zijn nu bezig om linksom te bereiken wat toen rechtsom niet lukte.

  • Jan

    Is er ook een mogelijkheid om je handtekening digitaal te geven.

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Laten we het netjes houden: de actieve communicatie die burgemeester Hans van der Hoeve in zijn nieuwjaarstoespraak beloofde, laat nog wat te wensen over. Zo heeft de gemeente niet het (slechte) nieuws gecommuniceerd dat ze de komst van nog meer megastallen mogelijk heeft gemaakt. Alleen D66, GroenLinks en de PvdA toonden voldoende gezond verstand om daar tegen te zijn. Gelukkig is er een actiegroep met een website die dat nieuws bekend maakt en er tegen in het verweer komt. Ook onder de vlag van 'bescherm het landschap'!De inspraakprocedure loopt nog, de Tweede Kamer moet er nog over praten, de EU is er nog niet uit, maar Cora van Nieuwenhuizen verkondigt nu al: Lelystad Airport gaat door, we krijgen hier op de Veluwe een bonk herrie boven onze hoofden. Lak aan de democratie, lak aan het volk, lak aan Natura 2000.Dit verhaal van Daniël Verveer deed me denken aan een verhaal dat ik een tijd geleden toegestuurd kreeg. De grootste klimaatvervuilers zijn de generaties na onsVA01 2019 VP

Alles over de nieuwe VA-krant die deze week verschijnt is hier te lezen.Een wel heel intrigerende foto uit Syrië in de Volkskrant staat hier.Wat een geweldige serie is Tyisch Veluwe, van maandag t/m donderdag vanaf 19.15 uur op NPO 2. Mensen om van te houden, in al hun eenvoud. Een absolute aanrader.Leuk interview in NRC met Marc Overmars over zijn werk.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Het is al even geleden dat het geplaatst is, maar daarom niet minder actueel en de moeite waard: Simon Kuper in het AD over hoe het zo ver heeft kunnen komen met de Brexit. Een kostelijk en verhelderend verhaal! Klik hier.Agenda

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.